Un traseu al Istoriei instituționale
Stat, identitate și tranziție
De ce Facem acest tur?
Fiecare tur în parte are o poveste, un nucleu. Ideea acestui tur vine să prezinte evoluția unor instituții simbol, care se regăsesc în Sectorul 5, în contextul și în lumina generală a istoriei românești. De aceea vom asculta povești legate de Opera Română, Arhivele Naționale, Arhiva Națională de Film sau Facultatea de Drept.
Bineînțeles sunt incluse și multe obiective de interes local pe care vă așteptăm să le descoperiți alături de noi.
Recomandări
Multe din monumentele propuse acestui tur v-ar putea fi familiare, dar cu siguranță le veți descoperi și alte fațete pe care nu le cunoașteți. pentru acest traseu vă propunem 3 date, când ghidul nostru va realiza tururi ghidate, pietonale și vă va purta prin istoria acestor monumente. Ceea ce trebuie să faceți e doar să aveți încălțăminte confortabilă și vreo 2 ore (și ceva!) la dispoziție
Datele turului
21 August
27 August,
3 Septembrie
Ore 10:30 – 13:00
Puncte de plecare: Stație Metrou Izvor
GHID / Curator
Curator Gabriela Groza
Tur Gratuit
Participarea la tur este gratuită. Suportul financiar este asigurat de Centrul Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache”. Totuși pentru a nu perturba liniștea publică grupurile nu pot depăși 50 de persoane. De aceea vă invităm să vă înscrieți din timp.


Câteva Povești
Obiective Principale
Palatul Ministerului Lucrărilor Publice (actuala Primărie)
Palatul Ministerului Lucrărilor Publice (actuala Primărie) a fost construit între anii 1906-1910, în stil tradițional, neoromânesc, după planurile arhitectului Petre Antonescu. Palatul Ministerului Lucrărilor Publice face parte din planurile Regelui Carol I de ridica sedii impunătoare (palate) pentru principalele instituții ale noului stat român.
Biserica Sfântul Ilie – Gorgani
Edificiul s-a născut în fosta mahala a Gorganilor pe strada Silfidelor la nr. 5, în apropierea Parcului Cismigiu si a bulevardului Regina Elisabeta. Valoarea sa deosebită, unică în contextul arhitecturii ecleziastice din ţara noastră, este accentuată de încărcătura simbolică a “gorganului” pe care este amplasată – movilă de pământ înălțată deasupra unor morminte străvechi.
Cinemateca bucureșteană și
Arhiva Națională de Film
Cinemateca bucureșteană este un loc simbolic al filmului și poate cel mai vizibil element al Arhivei Naționale de Film. Cum se leagă cele două povești?
Alte detalii despre tur
Pe unde ne vom plimba
Harta traseului
Prezenta harta indică traseul pe care îl vom urma în cadrul celor 3 tururi suștinute pe această rută, dar nu și toate obiectivele cuprinse.
O parte dintre „obiective” sunt de fapt reașezarea Bucureștiului pe amplasamentul actual. De aceea vor fi discuții despre sistematizarea râului Dâmbovița sau despre trasarea bulevardului considerat a fi Broadway-ul bucureștean.
Puncte de întâlnire și plecare: Stație Metrou Izvor
Imagini de arhivă
Una dintre cele mai centrale zone ale Sectorului 5, a fost de-a lungul timpului martor tăcut al schimbărilor. Vă lăsăm să descoperiți parfumul de odionioară al acestui colț de București
detalii vizuale despre tur
Imagini de pe traseu
Imagini de la turul din 21 August
Imagini de la turul din 27 August
Turul din 3 Septembrie
Parteneri
Acest material este publicat în cadrul proiectului, derulat de către Descoperă la pas Sectorul 5, cu susţinerea financiară a Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache”, prin programul de finanţare nerambursabilă în anul 2022 în baza Ordonanței nr. 51/1998 privind sistemul de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti

