Un traseu pe la porțile artiștilor din …

Cotroceni

De ce cotroceni?

Cartierul Cotroceni este recunoscut fiind drept o zonă selectă cu o îndelungă istorie. Inițial moșia lui Șerban Cantacuzino, zona se transformă într-una domnească după construirea palatului regelui Carol I în 1888, dezvoltându-se spre a deveni un cartier cu o arhitectură unică. Cartierul a reușit să absoarbă schimbările, care în cele din urmă se reflectă într-un mod particular în cartier. Turul nostru este unul care merge pe urmele artistilor care au locuit aici, dar nu va omite obiectivele mari pe care le veți întâlni pe drum.

Recomandarile noastre

Pentru a asigura tuturor posibilitatea de a vedea traseul propus, noi vă propunem 3 date când ghidul nostru vă va purta prin povestea unui cartier impresionat și a artiștilor care au creat aici. Ceea ce trebuie să faceți e doar să aveți încălțăminte confortabilă și vreo 2 ore la dispoziție

Datele turului

14 August

18 Septembrie,

24 Septembrie

Ore 10:30 – 13:00

Punct de plecare: Casa memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian” – bd Gheorghe Marinescu 19 

GHID / Curator

Ioana Popa

Tur Gratuit

Participarea la tur este gratuită. Suportul financiar este asigurat de Centrul Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache”. Totuși pentru a nu perturba liniștea publică grupurile nu pot depăși 50 de persoane. De aceea vă invităm să vă înscrieți din timp.

Câteva Povești 

Obiective Principale

Casa Herlea – de la arhitecturala spectaculoasă, un rege al baritonilor

Una dintre casele care epatează prin expresiile construite, din frumosul cartier Cotroceni este cea de pe strada Dr. Lister, nr. 32. Nu are cum să treacă neobservată cu manifestările sale flamboaiante.

Citește mai departe

Muzeul de artă „George Oprescu”

Unul dintre obiectivele super interesante din frumosul cartier Cotroceni, pe strada dr. Clunet, nr. 16, este fosta locuință a academicianului George Oprescu (1881-1969), profesor și istoric de artă.

Citește mai departe

Casa unde s-a născut Riga Crypto şi lapona Enigel

Pe strada Doctor Carol Davila, la nr. 8, în Dealul Cotrocenilor, se află casa în care a locuit matematicianul Dan Barbilian, cunoscut ca poet sub pseudonimul Ion Barbu (1895-1961)

Citește mai mult aici

Alte detalii despre tur

Pe unde ne vom plimba

Prezentarea Traseului

Tematica acestui traseu are legătură în primul rând cu artiștii – muzicieni, scriitori etc – care au trăit și au creat aici, dar sunt și case ce au decoruri inspirate din lumea artei. 

Inevitabil vor fi aduse în discuție și alte obiective aflate pe traseu și reprezentative pentru cartier precum: Palatul Cotroceni sau Palatul Facultății de Medicină. 

Punct de plecare: Casa memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian” – bd Gheorghe Marinescu 19 

Imagini de arhivă

Cartierul Cotroceni a fost mereu un loc de promenadă și a reprezentat un cartier al elitelor. De aceea am ales să vă prezentăm și câteva imagini de arhive legate de acest cartier minunat

Parteneri

Acest material este publicat în cadrul proiectului, derulat de către Descoperă la pas Sectorul 5, cu susţinerea financiară a Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache”, prin programul de finanţare nerambursabilă în anul 2022 în baza Ordonanței nr. 51/1998 privind sistemul de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti