Unul dintre obiectivele super interesante din frumosul cartier Cotroceni, pe strada dr. Clunet, nr. 16, este fosta locuință a academicianului George Oprescu (1881-1969), profesor și istoric de artă. Aici zace o adevărată comoară de artă plastică, poate mai puțin cunoscută publicului larg.

Muzeul de artă „George Oprescu”, redeschis publicului în 2019, cu ajutorul Centrului Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache” al Sectorului 5, după ce 39 de ani a fost închis, vă oferă o colecție inedită adunată cu atenție și sârg de renumitul profesor și istoric de artă.

George Oprescu a devenit membru al Academiei Române în anul 1938. Zece ani mai târziu, a fondat, în cadrul Academiei Române, Institutul de Istoria Artei, care astăzi îi poartă numele, cu scopul de a încuraja cercetarea artistică multidisciplinară, contribuind astfel la structurarea şi îmbogăţirea istoriei artei din România.

 Împătimit colecţionar, George Oprescu pune bazele unui spaţiu de expunere în propria locuinţă, unde reuneşte o preţioasă colecţie, alcătuită din lucrări ale artiştilor români şi europeni, textile tradiţionale, obiecte orientale şi stampe japoneze. În 1962, colecţia academicianului George Oprescu găzduită în casa din zona Cotroceni este deschisă publicului şi transformată în muzeu de artă.

Bogata sa colecție de artă (picturi, sculpturi, desene și gravuri românești și străine), de aproape 10.000 de piese, având autori faimoși (Albrecht Dürer, Rembrandt, Delacroix, Courbet, Picasso, Bonington), a donat-o Academiei Române. Cele mai multe din aceste piese sunt păstrate în Muzeul de artă al Academiei Române, al cărui fondator a fost.

 

Medalia Semnul Onorific „Răsplata Muncii pentru 25 ani în Serviciul Statului” i-a fost acordată în 13 octombrie 1941, iar Premiul de Stat al Republicii Populare Române 1962.

În acelaşi an, 1962, casa şi colecţia sunt donate către Academia Română. 250 de tablouri, 8.700 de gravuri, peste 1.400 de desene, 50 de sculpturi, covoare orientale şi scoarţe ţărăneşti, numeroase piese de ceramică şi circa 1.000 de stampe japoneze au fost în acces public până în anul 1978, când Consiliul Naţional pentru Ştiinţă şi Tehnologie (CNST) impune Academiei Române transferul casei şi colecţiei, care intră în custodia Consiliului.

În 1980, obiectele sunt transferate către Muzeul al Colecţiilor de Artă, iar casa este redusă la stadiul de locuinţă particulară. Întreaga poveste a renumitului om de cultură și a locuinței sale o vezi putea descoperi în cadrul tururilor noastre

Parteneri

Acest material este publicat în cadrul proiectului, derulat de către Descoperă la pas Sectorul 5, cu susţinerea financiară a Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache”, prin programul de finanţare nerambursabilă în anul 2022 în baza Ordonanței nr. 51/1998 privind sistemul de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti