Palatul Ministerului Lucrărilor Publice (actuala Primărie) a fost construit între anii 1906-1910, în stil tradițional, neoromânesc, după planurile arhitectului Petre Antonescu, cel care a proiectat Arcul de Triumf, superba clădire a Facultăţii de Drept, Palatul Băncii Marmorosch Bank şi Aşezămintele Ion I.C. Brătianu din Strada Biserica Amzei 5-7.

Click aici pentru a te inscrie la tur si pentru alte informatii despre obiectivele prezentate

 Palatul Ministerului Lucrărilor Publice face parte din planurile Regelui Carol I de ridica sedii impunătoare (palate) pentru principalele instituții ale noului stat român. Palatul a fost construit de inginerul Elie Radu pe terenul viran situat vizavi de Grădina Cișmigiului, numit „Maidanul lui Duca”.

La 6 ani după terminarea construcţiei, palatul a devenit Comandatura Generală Germană în timpul ocupaţiei germane, între anii 1916-1918. După Marea Unire, palatul găzduieşte Ministerul Lucrărilor Publice.

 

 

 

 Revenim puțin asupra stilul neo-românesc, creat de arhitectul Ion Mincu, preluat și dezvolat de Petre Antonescu printre ale cărui elemente definitorii se numără: foișorul, arcadele trilobate, o tratare a cornișei ca o streașină obișnuită, includerea acoperișului în imaginea fațadei ca element de ornament, marchize sculptate din lemn, și folosirea țiglei de ceramică. Ornamentele des folosite sunt nodurile și frânghiile, coloanele răsucite, pe care le puteți și în interiorul clădirii. De asemenea in interior puteti admira scara centrală a Palatului Primăriei și cupola bizantină de deasupra ei, arhitectura inspirată din vechea artă românească tradițională și bisericească. Clădirea a avut de suferit de pe urma bombardamentelor din Al Doilea Război Mondial.

 După terminarea războiului, clădirea a fost consolidată şi a devenit în 1948 sediul general al Primăriei Municipiului Bucureşti. Sunt aşadar 74 de ani de când palatul de pe bulevardul Regina Elisabeta găzduieşte Primăria Capitalei.

 La începutul secolului XX, Primăria îşi avea sediul în casa Hagi Moscu din centrul oraşului, care se afla pe locul unde astăzi este amplasat Teatrul Naţional şi spaţiul verde din faţa sa. Clădirea fusese construită în 1810 de către marele vistiernic Hagi Moscu şi fusese achiziţionată de autorităţile locale de la moştenitorii săi în 1882. Între 1895 – 1935 au fost organizate 3 concursuri de proiecte pentru palatul Primăriei București. Ba chiar a fost demolat vechiul sediu până la izbucnirea Primului Război Mondial. Planurile de ridicare a acestui palat au fost mereu amânate și nu s-au concretizat, dar din 1948, Primăria Municipiului București s-a așezat în actualul sediu din față Parcului Cișmigiu. Clădirea a trecut printr-un amplu proces de consolidare şi renovare între anii 2011 și 2016.

 

 

Parteneri

Acest material este publicat în cadrul proiectului, derulat de către Descoperă la pas Sectorul 5, cu susţinerea financiară a Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache”, prin programul de finanţare nerambursabilă în anul 2022 în baza Ordonanței nr. 51/1998 privind sistemul de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti