Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Ferentari, localizată în Calea Ferentari, nr. 121, din Sectorul 5, este un lăcaș de cult cu vechime în capitală, dar și cu o poveste interesantă. Hramul este dat de numele Asociaţiei ortodoxe care a iniţiat ridicarea acestui lăcaş de cult (1933 – 1936).

Anul 1927 aduce înființarea unei noi parohii ortodoxe în Ferentari urmată de crearea Asociației Sf. Ioan Botezătorul care milita pentru clădirea unui lăcaș bisericesc propriu al cartierului. Primul preot al bisericii a fost Alexandru Mieșulescu. El a fost cel care a reușit strângerea fondurilor necesare edificării acesteia și căreia i-a pus piatra de temelie pe data de 12 noiembrie 1933, în ziua prăznuirii Sfântul Ioan cel Milostiv, patriarhul Alexandriei. Datorită unor împrejurări favorabile biserica a fost construită repede.

Se pare că materialele de construcţie din care a fost ridicată această biserică ar fi trebuit să ajungă în 1933 în Statele Unite ale Americii pentru Expoziţia Internaţională de la Chicago. Întrucât resursele financiare necesare transferului nu existau, proiectul a fost sistat şi au fost donate noii parohii din Ferentari.

Biserica a fost construită ca o replică a celebrei Mănăstiri Cozia din Vâlcea, după planurile arhitectului I. Traianescu, cu pictură pe catapeteasmă de Anghel Dima.

O reabilitare necesară a fost făcută după cutremurul din 4 martie 1977. A fost nevoie de o nouă tencuială, de întărirea pereţilor cu fier. În plus, a fost repictată de arhimandritul Gheorghe Ciobanu între 1980 şi 1984, în stil bizantin. Pe bolta interioară este reprezentată Arătarea celor Trei Tineri la Stejarul Mamvri.

După 2006 au mai fost efectuate diverse reparaţii exterioare şi de întreţinere.

Parteneri

Acest material este publicat în cadrul proiectului, derulat de către Descoperă la pas Sectorul 5, cu susţinerea financiară a Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache”, prin programul de finanţare nerambursabilă în anul 2022 în baza Ordonanței nr. 51/1998 privind sistemul de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti