Poate unele dintre cele mai vizibile urme lăsate de comuniști în Ferentari sunt blocurile. Unele dintre ele însă au o poveste anume pentru că au fost ridicate, când încă arhitecții mai avea un cuvânt de spus în construcțiile comuniste.

 La sfârșitul anilor 1940, Ferentariul a trăit o frumoasă povestea de iubire arhitecturală cu funcționalismul. Tributare acestui stil, blocurile roșii, denumite astfel în 1950 din pricina polistirenului folosit de autorități pentru a le renova la 70 de ani distanță, anunțau primele semne ale regândirii locuirii în noul proiect comunist. Sătui de parcelările nesfârșite ale interbelicului și de neputința acestora în adăpostirea clasei muncitoare, arhitecții și urbaniștii postebelici au pus în practică primele concepte despre locuirea comunistă. Unii ar spune o formă controlată de locuire, alții l-au numit progres.

 Blocurile din Ferentari sunt foarte asemănătoare cu cele din piața Rahova și rude de la distanță și ceva mai sărace ale celor proiectate de arh. Udroiu în parcelarea Vatra Luminosă, mai precis pe bulevardul Maior Coravu. Dacă în Coravu, acestea au fost distribuite muncitorilor de la 23 August, după ce sindicatul muncitorilor comuniști a preluat puterea după război, Ferentariul și-a selectat atent clientela din rândurile stahanoviștilor de la Vulcan, Steaua și de la alte fabrici din ropiere.

 Destinați să locuiască în case din chirpici la începutul secolului, muncitorii care s-au mutat în aceste blocuri au cunoscut cu această ocazie bunăstarea comunistă. Ansamblul de 20 de blocuri avea în față croitorie, măcelărie, iar unii dintre cei mai vechi locuitori spun că magazinele de la parter era întotdeauna pline. Încolonați de 1 Mai și de 23 August spre secțiile de votare, proaspeții proprietari-chiriași de stat se bucurau după defilare de umbra copacilor plantanți cu grijă între blocuri, de bazinul de înot din centru sau de sală de cinematograf. Povestile lor vă așteaptă la turul nostru „De la Filaret în Ferentari”

Click aici pentru toate informatiile traseului De la Filaret in Ferentari

 Presa comunistă consemna nou proiect radiind de fericire: clădirile mari și impunătoare din Ferentari sunt mândria cetățenilor din cartier […] Din 1949 și până acum în blocurile acestea noi din Ferentari s-au mutat aproape 800 de familii de stahanoviști și muncitori fruntași din fabricile și uzinele Capitalei. De jur împrejurul blocurilor, mâini harnice de gospodari au sădit flori de toate culorile. […] Duminică, locatarii blocurilor muncitorești din Ferentari au trăit momente sărăbătorești. Pentru a răspunde dragostei și grijii cu care partidul și guvernul se ocupă de condițiile lor de trai, o parte din familiile de muncitori din aceste blocuri au hotărât să ia în păstrare socialistă imobilele pe care le locuiesc.[…] Colectivele a două comitete de blocuri s-au chemat la întrecere pentru păstrarea și îngrijirea exemplară a locuințelor ce le-au fost încredințate.

 

 

 

 

 

 

 

 

Parteneri

Acest material este publicat în cadrul proiectului, derulat de către Descoperă la pas Sectorul 5, cu susţinerea financiară a Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache”, prin programul de finanţare nerambursabilă în anul 2022 în baza Ordonanței nr. 51/1998 privind sistemul de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti